Een directeur-grootaandeelhouder die in loondienst is van zijn eigen (management) bv, is in principe verzekerd tegen ziekte. Zijn bv moet het salaris twee jaar doorbetalen. Probleem is wel dat je bv daar de middelen voor moet hebben.
Als je bijvoorbeeld een consultancy hebt, die van jou afhankelijk is, is het maar de vraag of je de bv je loon kunt doorbetalen als je ziek bent en je geen bv dus geen omzet realiseert.
In zo’n geval – de bedrijfsomzet is van direct van jouw inzetbaarheid afhankelijk – kun je dus een arbeidsongeschiktheidsverzekering overwegen. De keuze wel of niet hangt van veel factoren af. Zie het artikel: Arbeidsongeschiktheidsverzekering? Zo bespaar je honderden euro’s.
Maar dga’s hebben nog een extra keuze: ze kunnen zowel de bv als zichzelf als begunstigde aanwijzen. Het voordeel van de bv als begunstigde is dat de afwikkeling administratief eenvoudiger is. Het nadeel: als de bv falliet gaat (mede omdat degene die de omzet binnenbrengt, ziek is), stopt ook de uitkering.
Overigens kun je de AOV ook buiten de bv afsluiten. De kosten maak je dan wel privé, al zijn ze aftrekbaar. Per saldo betaal je een groter deel privé dan via de bv-route. Voordeel is wel dat een uitkering door blijft gaan bij een eventueel faillissement van je vennootschap.
Lees ook:
Startend ondernemer: is de vrijwillige verzekering van het UWV een alternatief?Arbeidsongeschiktheidsverzekering: zo bespaar je honderden euro’s
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl